BMW en MINI dealer in het Groene Hart en regio Rotterdam
 • Klanten beoordelen ons met een 9/10
 • 819 BMW's en MINI's op voorraad
 • Erkende BMW en MINI garantie
 • Persoonlijk contact
 • Al 93 jaar erkend BMW & MINI dealer
BMW iX5 BMW iX5

De BMW iX5 Hydrogen

Op het gebied van duurzame mobiliteit heeft BMW opnieuw een slag geslagen: de BMW iX5 Hydrogen is onlangs gepresenteerd in Antwerpen. Met de nieuwe Sports Activity Vehicle biedt BMW een extra optie op het gebied van duurzaam autorijden: de BMW iX5 Hydrogen wordt aangedreven door waterstof.

De BMW iX5 combineert de kracht, het comfort en de veelzijdigheid van een BMW X model met baanbrekende aandrijftechnologie. Het aandrijfsysteem dat waterstof gebruikt als brandstof levert een vermogen van 170 pk. De elektrische motor is (evenals die van de BMW iX) ontwikkeld aan de hand van de vijfde generatie BMW eDrive Technologie en levert een vermogen van 374 pk. Dit zorgt ervoor dat de sportieve rijbeleving wordt gewaarborgd.

Waterstof als extra optie voor duurzaam rijden

Waterstof is een veelzijdige energiebron die een sleutelrol speelt in het energietransitieproces en daarmee in de bescherming van het klimaat. Het is tenslotte een van de meest efficiënte manieren om hernieuwbare energie op te slaan en te transporteren”, zegt Oliver Zipse, Voorzitter van de Raad van Bestuur van BMW AG. “We moeten dit potentieel gebruiken om ook de transformatie van de mobiliteitssector te versnellen. Waterstof is het ontbrekende puzzelstukje als het gaat om emissievrije mobiliteit. Eén technologie alleen is niet genoeg om wereldwijd klimaatneutrale mobiliteit mogelijk te maken.” Om dit te realiseren, moet de waterstof worden geproduceerd met behulp van hernieuwbare energie. Ook de infrastructuur moet deze technologie ondersteunen.

Het aandrijfsysteem in de BMW iX5 Hydrogen is een verder bewijs van de toonaangevende ontwikkelingsexpertise van BMW Group op het gebied van elektrische aandrijftechnologieën. BMW Group gaat systematisch door met de ontwikkeling van waterstofbrandstofceltechnologie als extra optie voor lokaal emissievrije individuele mobiliteit in de toekomst, naast batterij-elektrische voertuigen.

BMW Group produceert de zeer efficiënte brandstofcelsystemen voor alle exemplaren van de BMW iX5 Hydrogen in het eigen competentiecentrum voor waterstof in München. Deze technologie is een van de kernelementen van deze waterstof-elektrische SUV en genereert een continu hoog vermogen van 125 kW/170 pk. In de brandstofcel vindt een chemische reactie plaats tussen gasvormig waterstof uit de twee waterstoftanks en zuurstof uit de lucht. Het handhaven van een constante toevoer van beide elementen naar de membranen van de brandstofcel is van groot belang voor de efficiëntie van het aandrijfsysteem.

Diverse componenten van de aandrijflijn komen overeen met die van verbrandingsmotoren, denk hierbij aan inlaatluchtkoelers, luchtfilters, regeleenheden en sensoren. Maar er zijn speciale waterstofcomponenten nodig voor het nieuwe brandstofcelsysteem. Daartoe behoren bijvoorbeeld de hogesnelheidscompressor met turbine en de hoogspanningskoelmiddelpomp, allemaal door BMW Group ontwikkeld.

Waterstof maakt snel tanken mogelijk
De waterstof die nodig is om de brandstofcel te voeden, zit gasvormig onder een druk van 700 bar in twee tanks van met koolstofvezel versterkt kunststof (CFRP). Samen bevatten deze bijna zes kilogram waterstof, genoeg om de BMW iX5 Hydrogen een actieradius van 504 km te geven in de WLTP-cyclus. Het vullen van de waterstoftanks duurt slechts drie tot vier minuten. Op langere afstanden volstaan korte tussenstops om daarna de weg weer te vervolgen, een van de grote voordelen van waterstoftechnologie.

Technische gegevens BMW iX5 Hydrogen

 • Maximaal vermogen elektromotor: 295 kW/401 pk
 • Maximaal koppel elektromotor: 720 Nm
 • Continu vermogen brandstofcel: 125 kW/170 pk
 • Acceleratie 0-100 km/u: minder dan 6 seconden
 • Topsnelheid: 205 km/u (met volledig opgeladen accu), 185 km/u
 • Waterstofverbruik in WLTP-testcyclus: 1,19 kg/100 km
 • Actieradius WLTP-testcyclus: 504 km
 • Capaciteit 2 waterstoftanks: 6 kilogram gasvormig waterstof
 • Vultijd waterstoftanks: 3-4 minuten
 • Aandrijving: achterwielen

DE BMW iX5 IN BEELD

Geen auto's geselecteerd
auto geselecteerd
auto's vergelijken
Offerte aanvragen